O biserică veche, o lucrare nouă şi o lecţie de istorie

Posted by on Iul 6, 2011 in Stiri | 0 comments

Biserica din Rudeni este în proces de renovare şi consolidare. Primăria Chitila a sprijinit aceste lucrări cu materialele necesare. Se lucrează intens la renovarea exteriorului bisericii şi la consolidarea clădirii, iar turla a fost deja refăcută. Biserica este una foarte veche, dar povestea ei pare a fi uitată.

Această biserică este un monument istoric şi a fost construită în secolul XVII, pe locul unei biserici de secol XV, fiind una din cele mai vechi biserici din jurul Bucureştiului. Istoria ei ni se dezvăluie intrând în curte şi mergând spre micul cimitir din spatele bisericii. Aici găsim ruinele unui zid vechi, din cărămidă, zid care împrejmuia biserica din secolul XV. Există chiar şi o legendă care spune că în această zonă oameni construiseră o biserică din lemn pe un pod care se scufunda în apă când erau atacurile turcilor şi tătarilor şi era scoasă la suprafaţă pe timp de pace. Biserica din Rudeni este locul în care Tudor Vladimirescu s-a rugat în 1821. El a poposit în zona Rudeni timp de trei săptămâni, iar denumirea străzii Panduri aminteşte de acest lucru.

De asemenea, în timpul Primul Război Mondial, în 1916, la această biserică a venit un regiment de italieni care luptau alături de români pentru apărarea Bucureştiului.  Unii dintre ei au murit în luptă şi au fost înmormântaţi în cimitirul bisericii, iar crucile lor încă există în curtea bisericii. Italienii au făcut atunci o donaţie de cărţi bisericii şi au lăsat aici drapelul regimentului lor.

Am găsit aici şi cruci vechi de autentificare, din anii 1720, cruci cu înscrieri chirilice, cruci de hram şi cruci foarte vechi, ale celor care au făcut donaţii pentru biserică. Cimitirul spune şi povestea famiiilor vechi din Rudeni, povestea veteranilor de război, pe crucile cărora găsim versuri despre viaţa lor sau modul în care au murit.

Mai sunt doar 5 alte biserici din jurul Bucureştiului care au o asemenea vechime şi importanţă istorică şi sperăm ca Biserica din Rudeni să devină cu adevărat un monument istoric, să fie conservate toate elementele vechi şi să transmită această bucată de istorie şi generaţiilor următoare.